Bravar

Bravar je zanatlija koji se bavi obradom metala. Metalne delove savija, vari, oblikuje, boji, pravi brave, ograde, vrata, prozore, kapije, ključeve. U svom radu koristi mnogobrojne alate: aparat za zavarivanje, bušilice, turpije, brusilicu. Tokom rada, važna je upotreba zaštitne opreme, odgovarajućeg odela, rukavica i zaštitnih naočara, kako ne bi došlo do povreda na radu. Završni proizvodi bravarskog posla jesu: ograde, metalni prozori i vrata, metalni nameštaj, delovi postrojenja.

Zaduženja bravara:

  • Izrada bravarskih (metalnih, čeličnih) konstrukcija
  • Sečenje, savijanje, bušenje i brušenje profila, cevi i limova
  • Sklapanje elemenata u gotove proizvode
  • Razumevanje i samostalna upotreba tehničke dokumentacije
  • Izrada tehničkih skica za izradu ili popravku delova
Veštine i osobine koje bi trebalo da ima bravar: spretnost, dobar vid, mirne ruke, zdrav mišićno-koštani i respiratorni sistem, odgovarajuće obrazovanje i završen kurs.
Bravarski posao obavlja se delom u zatvorenoj prostoriji, pri prirodnoj ili veštačkoj svetlosti, a delom na otvorenom. Posao se obavlja stojeći, uz vrlo često dizanje težih tereta. Prisutna je metalna prašina, bljesak, mirisi i dim od zavarivanja, buka mašina, prljavština od materijala koji se upotrebljavaju te povremeno vibracije, osobito kod rezanja čeličnih limova i profila. Kad rade na otvorenom, bravari su izloženi toploti, hladnoći i vlazi – zavisi od  vremenskih prilika. Obavezno je poštovanje mera zaštite na radu i nošenje  ličnih zaštitnih sredstava – radnog odela, radnih cipela s čeličnom okapnicom, zaštitnih rukavica, zaštitnih naočara i kožnih kecelja. Ukoliko se propisane mere zaštite na radu ne poštuju, moguće su mehaničke povrede  ruku i očiju i opekotine.  Rad bravara zaposlenih u industriji organizovan je serijski i često u smenama.

Osobe koje žele da se bave bravarskim zanimanjem treba da imaju dobru fizičku kondiciju. S obzirom na stalno stajanje i često dizanje i nošenje težih predmeta, potrebno je dobro zdravlje, osobito ruku, nogu i kičme, dobar vid na blizinu, dobra ručna spretnost i spretnost prstiju, dobra okulomotorna koordinacija, sposobnost prostornog vida i razlikovanje  boja. Bravari treba da imaju razvijen smisao za tehniku i tačnost u radu, a oni koji žele da se bave samostalnim radom moraju imati razvijenu kreativnost u oblikovanju i montiranju novih proizvoda.

Nakon položenog završnog ispita bravar se može zaposliti u metalskoj industriji, građevinarstvu, u ostalim industrijskim granama ili moze otvoriti svoju firmu.

Изборник