Elektromehaničar za mašine i opremu

Električne mašine sa pripadajućom opremom, široko su rasprostranjene u domaćinstvima, industriji i ostalim segmentima života. Zahtevaju redovno održavanje kao i popravke, a za to je zadužen elektromehaničar za mašine i opremu.

Upisom na ovaj smer, u prvoj godini školovanja (ista za sve trogodišnje profile), uz opšte predmete, dobijaju se i osnovna znanja iz elektrotehnike. Na drugoj godini stiču se osnovna znanja iz elektronike i električnih merenja, neophodna za održavanje i popravku savremenih elektronskih aparata i opreme, kao i predmeti – električna oprema i električne mašine sa tehnologijom izrade. U trećoj godini nastavlja se izučavanje predmeta električne mašine, zajedno sa elektromotornim pogonom. Sva teorijska znanja, posebno iz oblasti električnih mašina, mogu se proveriti i proširiti na časovima praktične nastave. Praktična nastava je posebno interesantna na drugoj i trećoj godini, dva dana u toku radne nedelje. Može se, po sopstvenom izboru, obavljati u školskoj radionici ili se može izvoditi u odgovarajućim servisima ili industriji. Nakon treće godine polaže se završni ispit, gde učenik kroz izradu praktičnog rada pokazuje svoju kreativnost i samostalnost.

Nakon završenog trogodišnjeg školovanja učenik postaje sposoban za samostalno obavljanje posla u struci. Nastavak školovanja moguć je na nekoj od visokih strukovnih škola.

 

Изборник