Modelar odeće

Modelar odeće smišlja izgled razne odeće u odnosu na vrstu materijala i namenu odeće.

Školovanje za ovo zanimanje traje 4 godine.

Nakon početne ideje, dizajner pravi prototip (ili upućuje kako da se izradi), a može i samostalno da ostvari svoju ideju. Odeću može izraditi i predstaviti kao samostalnu ili je predstaviti u kolekciji. Ideje sam osmišljava i izrađuje u svom studiju ili salonu, a kada je projekat većeg obima u pitanju često, radi kao deo nekog tima ili organizacije.

Učenik se osposobljava za samostalno konstruisanje i modelovanje muške, ženske, dečije i sportske odeće. Primena ovih znanja je moguća u tekstilnim fabrikama na poslovima modelara ili konstruktora odeće.
Na smeru tehničar modelar odeće stiče se sveukupno znanje o procesu proizvodnje odeće: od ideje, dizajna, skice do gotovog odevnog predmeta.
Modelar odeće je osoba koja ume da osmisli model u skladu sa najnovijim modnim trendovima i principima dizajna, poštujući estetsku i funkcionalnu vrednost proizvoda, kao i da ga iskroji i sašije.
Sveobuhvatnim znanjem koje se stiče na smeru tehničar modelar odeće, moguće je zaokružti proces proizvodnje odeće i samostalno obavljati delatnost dizajna i izrade odeće, kako za poznatog kupca u vidu unikatnih modela, tako i za serijsku, industrijsku proizvodnju.

Nakon završenog smera tehničar modelar odeće, otvaraju se brojne mogućnosti za zaposlenje, samozaposlenje kao i za dalje školovanje. Mogućnost daljeg obrazovanja:

• Viša strukovna škola;

• Svi tehnički fakulteti;

• Akademija primenjenih umetnosti.

Politehnička škola „Milutin Milanković“ Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 30 slobodnih mesta za arhitektonskog tehničara,  a minimalan broj bodova potreban za upis bio je  56.10.

Изборник