Modni krojač

Školovanje za zanimanje modni krojač traje tri godine.

Modni krojač se bavi izradom raznih vrsta muških, ženskih i dečijih odevnih predmeta. U područje rada modnog krojača spada izrada odela modela, pripremanje i upravljanje bazičnim materijalima, iscrtavanje krojeva, upravljanje planom prema parametrima poput uzorka, boje i veličine. Vrši manuelno krojenje ili uz pomoć kalupa. Na raspolaganju mu stoje aparati za krojenje: kružni noževi, sprave za pritiskanje i vršenje izreza, noževi na traci, itd. U finalnoj fazi sortira, sastavlja i sklapa iskrojene obeležene komade odela, ušiva ih i vrši doradu u konačni proizvod. Sve se to radi pomću mašine  za šivenje, mašine za porubljivanje i mašine za izradu rupica. Završne su faze prišivanje dugmadi, te mašinsko iii ručno peglanje.

Modni krojač je osposobljen da:

• Kroji tekstilni materijal po zadatom šablonu;

• Šije predmete od tekstila na običnim i specijalnim mašinama za šivenje;

• Dorađuje izrađene proizvode — pegla u toku procesa izrade i pegla gotove proizvode;

• Kontroliše kvalitet u toku i na kraju procesa proizvodnje i pakuje gotove proizvode;

• Stručno i precizno šije odevne predmete.

Modni krojači mogu raditi u industrijskim postrojenjima ili privatnim radionicama. U privatnoj radionici  samostalno obavlja sve navedene poslove. Pri uzimanju mere mora uočiti izvesne fizičke nedostatke mušterije, kako bi se kroj što bolje prilagodio i sakrili eventualni nedostatci. Modni krojač u privatnoj radionici vrlo često savetuje mušterije o krojevima koji bi im dobro stajali, te ih upozorava koje krojeve izbegavati.

Modni krojač radi u zatvorenim prostorijama uz prirodnu ili veštačku rasvetu. Pojedine faze rada obavlja isključivo stojeći, dok je mašinsko šivenje isključivo u sedećem položaju. Zbog neprirodnog  položajatela  u kojem krojač/ica radi, ovaj posao se smatra da je fizički naporan. Pri radu je izložen/a buci mašina .

Modni krojač treba imati dobar vid na blizinu, dobru koordinaciju, sposobnost prostornog snalaženja, dobru rutinu spretnost i spretnost prstiju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Krojač mora ovladati radom s alatima, spravama i mašinama koje upotrebljava, a takođe mora savladati i ručno šivenje.
Od stručnih znanja, potrebno je poznavanje konfekcijske tehnologije, poznavanje karakteristika raznih vrsta tekstilnih materijala (tkanine, pletiva, vlaknasti materijali i pomodiih tekstilnih materijala, konci itd.) kao i izračunati utrošak materijala.

Modni krojač mora znati uzimati mere, nacrtati kroj, izraditi krojne delove, krojiti i šiti na različitim šivaćim mašinama. Razvojem tehnologije, pojavila su se savremena sredstva rada u svim tehnološkim fazama izrade odeće, stoga je potrebno poznavanje i novih tehnologija rada u procesu krojenja.

Ukoliko voliš i užvaš u izradi odevnih predmeta, onda je modni krojač pravo zanimanje za tebe.

Politehnička škola „Milutin Milanković“ Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 30 slobodnih mesta za modnog krojača,  a minimalan broj bodova potreban za upis bio je  37.66.

Изборник