Obdareni učenici u filološkoj gimnaziji – živi jezici

Filološki  smer  namenjen je talentovanim učenicima koji žele da uporedo proučavaju jezike, književnost i kulturu evropskih naroda.

Neke prednosti ovog smera su:

• odvija se u malim grupama (12 – 24 učenika) tako da omogućava višeinteraktninost nastave i praćenje individualnog rada učenika.

• Pruža detaljno znanje o jeziku kao sistemu, uz zavidno ovladavanje usmenom i pismenom upotrebom, kako maternjeg tako i stranih jezika.

• Prijemni ispit za ovaj smer održava se mesec dana pre redovnog upisnog roka za srednje škole tako da pruža mogućnost više prilikom odabira nastavka osnovnog obrazovanja.

• Na prijemnom se polaže samo test iz srpskog  i stranog jezika.

• Škola organizuje pripremnu nastavu iz oba predmeta, a testove sa prethodnih prijemnih  ispita mogu se preuzeti na sajtu Gimnazije ili u školskoj biblioteci.

Nakon gimnazije učenici moraju nastaviti školovanje ukoliko žele da steknu zanimanje. Sistematična znanja o jeziku uopšte, o maternjem i određenim stranim jezicima. Široka znanja o kulturi civilizacije, specifitno kulturi starog veka putem nastave latinskog jezika. Znanja iz oblasti humanističkih nauka i veštine besedništva, pismenog, verbalnog i neverbalnog izražavanja. Umeću u istraživačkom načinu pristupa jeziku. Znanja iz književnosti i drugih umetnosti sa razvijanjem sposobnosti tumačenja i stvaranja umetničkog dela.
Nastava se odvija uglavnom u kabinetima. Sve učionice imaju savremene table, dok se u kabinetima koriste i naprednija nastavna sredstva. Škola je povezana na akademsku internet mrežu, a osim to mogćnosti korišćenja literature, svakodnevno se koristi fond školske biblioteke koji broji preko 22.000 knjiga. Učenici filološkog smera redovni su korisnici bibliotečkog fonda, a zbog nastave u malim grupama, i bibliotečkog prostora.
Nakon gimnazije mora se završiti visoko obrazovanje kako bi se steklo zanimanje. Ta zanimanja onda mogu biti veoma zanimljiva i raznolika: advokat, sudija, novinar, socijalni radnik, nastavnik, prevodilac, glumac, reditelj, urednik, izdavat, farmaceut, istraživač, inženjer, programer, dizajner, naučnik, menadžer, kustos, diplomata, astronaut.

Nakon filolškog smera učenici uspšno studiraju sve svetske jezike, pravo, drušvene i političke nauke. Neretko nastave obrazovanje i na umetničkim fakultetima.

Za one koji žele da postanu profesori, prevodioci, novinari, umetnici, advokati, diplomate, filozofi, arheolozi i sl. filološki smer pruža jednu od najboljih osnova za studije. Učenici ovog smera bez problema upisuju i završavaju željene fakultete, a veliki broj nastavi da se usavršava u svojoj oblasti. Naši „filolozi“ osvajaju republičke nagrade iz lingvistike, maternjeg i stranih jezika, zapaženi su kao urednici i novinari školskog lista, kao organizatori i izvođači školskih i drugih događaja.

Ako si talentovan/a za jezike i pronalaziš sebe u ovom tekstu, onda je prava odluka da i ti postaneš „filolog“!

Gimnazija Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 24 slobodnih mesta za filološki  smer, a minimalan broj bodova potreban za upis bio je  205.78.

Изборник