Operater u prehrambenoj industriji je stručnjnjak za rad u preduzećima koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom prehrambenih proizvoda kao što su jestivo ulje i biljne masti, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića, proizvodi od voća i povrća. Školovanje za ovo zanimanje traje 3 godine.
Šta sve naučuži za rad u neposrednoj proizvodnji:
• priprema osnovne i pomoćne sirovine koje se koriste u proizvodnji keksa,brašna, bezalkoholnih pića, ulja …
• rukuje mašinama u procesu proizvodnje,
• radi na pakovanju sirovina i gotovih proizvoda.
U toku školovanja u okviru stručnih predmeta izučava veliki broj tehnologija (proizvodnja bezalkoholnih pića, kakao i bombonskih proizvoda, šećera, mlinarstvo).
Radna mesta:
• pokretanje vlastitog biznisa,
• fabrike keksa,
• fabrike šećera,
• fabrike bombona,
• mlinovi,
• fabrike prerade voća i povrća,
• rad u trgovinama prehrambenih proizvoda,
• pokretanje sopstvenog biznisa.
Nastavak školovanja:
• mogćnost prekvalifikacije i dokvalifikacije,
• nastavak školovanja na odgovarajudm visokim školama i strukovnim studijama.
Ako si motivisan/a za timski i laboratorijski rad, istraživanje i sticanje novih znanja i umeća, onda preporučujemo da se školuješ za ovo zanimanje. Ono će ti doneti neposredan i interesantan rad u laboratoriji, gde možesš videti „slonovsku pastu“, kako se boji plamen gasne grejalice i još mnogo zanimljivih ogleda.
Imaćeš priliku da izmeriš radioaktivnost i hromatografski dokažeš pojedine elemente.
Ako vam se„duh iz lampe“ pojavi, onda je znak da ste učenik Hemijsko tehnološke škole u Kruševcu.
Hemijska škola Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 15 slobodnih mesta za operater u prehrambenoj industriji, a minimalan broj bodova potreban za upis bio je 40.98.