Tehničar mehatronike

Školovanje za smer tehničar mehatronike traje 4 godine.

Ovaj smer je specifičan po tome što spaja mnoga znanja i praktične veštine. Bavi se popravljanjem i održavanjem opreme i tehničkih sredstava u mnogobrojnim delatnostima poput mašinstva, elektrotehnike, medicine, optike i slično, takođe su osposobljeni da održavaju i popravljaju kućne, optičke ili kancelarijske aparate, medicinsku, mernu i regulacionu opremu, mašine i uređaje na pneumatski i hidraulični pogon itd.

Tehničar mehatronike treba da prepozna lokalizuje i otkloni kvar, tj. da prepozna da li je kvar u nekoj električnoj, elektropneumatskoj, pneumatskoj, hidrauličnoj komponenti ili u kontroleru ili u nekom mehaničkim delu. Zbog toga je potrebno da u osnovi poznaje sve discipline koje su prisutne u jednom mehatronskom sistemu, naročito praktične veštine koje su u tim disciplinama zastupljene.

Cilj ovog obrazovnog profila je osposobljavanje učenika za :

  • Dijagnostifikovanje i otklanjanje kvarova u mehatronskom sistemu;
  • Preventivno i periodično održavanje opreme;
  • Unos, postavljanje i praćenje parametara mehatronskog sistema.

Tehničari mehatronike se bave programiranjem logičkih kontrolera i robota. Svake godine naši učenici učestvuju na takmičenju u programiranju Lego robota.

Nastavak školovanja:

Po završetku školovanja učenici takođe stiču osnovu i mogućnost daljeg školovanja, kako na elektrotehničkom, tako i na mnogim drugim tehničkim i prirodnim fakultetima.

Prva tehnička škola Kruševac je tokom školske 2019/2020. godine otvorila 30 slobodnih mesta za tehničara mehatronike, a minimalan broj bodova potreban za upis bio je  58.05.

Изборник